Get the latest price?

Osnove avtomatskih prenosnih stikal (ATS)

20-02-2022

Kaj je avtomatsko stikalo za prenos (ATS)?

Stikalo za avtomatski prenos (ATS) je vrsta inteligentne preklopne naprave, ki jo upravlja namenska krmilna logika in se uporablja z dizelskim generatorjem za samodejno preklapljanje med omrežjem in generatorji v primeru izpada električne energije. Generator se bo samodejno zagnal/ustavil, odvisno od omrežne napetosti.

ATS kabinet 

Zakaj je stikalo za avtomatski prenos (ATS) pomembno?

Da bi zagotovili neprekinjeno dobavo električne energije iz enega od dveh virov energije (običajno so to omrežje in generatorji) do priključene obremenitve (luči, vtičnice, motorji, računalniki, električni aparati itd.), stikalo za prenos (bodisi ročno ali avtomatsko) bo opravljal funkcijo preklapljanja. Ker obe vrsti opravljata isto funkcijo, zakaj se osredotočamo na avtomatsko? Ker avtomatski postopek izvede samodejno, kar prihrani veliko časa in delovne sile ter zmanjša dolžino izpada električne energije. Je hiter in učinkovit.

Ta stikalna naprava izolira dva vira energije: omrežje in generator. Preprečuje, da bi omrežno napajanje prišlo v stik z generatorjem, ki bi skoraj zagotovo izgorel, če bi se to zgodilo, in preprečuje, da bi generator nazaj napajal električno omrežje, ko odpove, kar ogroža življenja delavcev v elektrodistribuciji. ATS je srce električne energije v sili.

 

Koliko vrst stikala za avtomatski prenos (ATS)?

Obstajata dve vrsti avtomatskih prenosnih stikal, tip odklopnika in tip kontaktorja. Tip odklopnika ima dva medsebojno zaklenjena odklopnika, tako da se lahko kadar koli izklopi samo en odklopnik. Tip kontaktorja je enostavnejša zasnova, ki je električno gnana in mehansko držana. Deluje hitreje kot stikala za prenos odklopnikov, kar skrajša čas prenosa. Običajno je odklopnik integriran z odklopnikom, krmilnikom, terminali in omarico, kar je priročno za prihodnje ožičenje.

Stikalo za avtomatski prenosATS generatorATS kabinetStikalo za avtomatski prenos

Kako deluje stikalo za avtomatski prenos (ATS)?

Krmilna logika ali avtomatski krmilnik je običajno zasnovan na mikroprocesorju in nenehno spremlja električne parametre (napetost, frekvenco) primarnih in nadomestnih virov energije. Tipičen delovni proces je naslednji:

1) Izpad električnega omrežja,

2) Prenosno stikalo prestavi obremenitev z omrežnega terminala na rezervni vir napajanja (generator ali rezervno omrežje), ko je njegova moč stabilna (z nazivno napetostjo in frekvenco).

3) Stikalo za prenos vrne obremenitev iz rezervnega vira napajanja na omrežni terminal, ko se omrežno napajanje ponovno vzpostavi. Postopek ponovnega prenosa je samostojen.

 

Katere so prednosti in slabosti stikala za avtomatski prenos (ATS)?

1.  Prednosti:

1)  Ni vam treba preklopiti vsakič, ko omrežno omrežje izpade in želite zagnati generator.

2)  Generatorja vam ni treba vsakič zagnati ročno.

3)  Tudi če niste v bližini, lahko še vedno zaženete rezervno napajanje.

4)  Lahko se odzove takoj, ko izpad električnega omrežja.

2.  Slabosti:

1)  Stroški - avtomatsko stikalo za prenos je veliko dražje od ročnega prenosnega stikala;

2)  Nadzor – samodejno stikalo bo povzročilo, da se generator zažene, tudi če vas ni doma – razen če se spomnite izklopiti generatorja.

3)  Dodatno ožičenje - za delovanje stikala za avtomatski prenos so potrebni krmilni kabli.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)