Get the latest price?

Negativni učinki delovanja dizelskega generatorja pri nizki obremenitvi ali brez obremenitve

12-12-2021

Dizelski generatorji so bili osnovni vir energije v številnih panogah. Dizelski generatorji se lahko široko uporabljajo v industrijskih okoljih, ki zahtevajo neprekinjeno in veliko količino energije, redno jih najdemo tudi na gradbiščih, festivalih, kampih, športnih arenah in hotelih. Vendar se je treba zavedati, da je treba upoštevati nekatere premisleke, da bi ohranili njihovo delovanje v pravilnem vrstnem redu. Poleg očitnega, kot je vzdrževanje dobro vzdrževanih motorjev, je eden najpomembnejših zavedanje 'obremenitve' (količine energije, ki jo porabijo povezani elementi) generatorja. Ne samo, da se moramo izogibati preobremenitvi generatorja, temveč moramo biti posebno pozorni tudi na izogibanje nizki obremenitvi ali brez obremenitve pri delovanju generatorja.

Dizelski generatorji (ali generatorski agregati, imenovani "agregati") so sestavljeni iz dizelskega motorja in električnega generatorja. Dejansko ne proizvajajo energije. Namesto tega pretvarjajo mehansko energijo, ki jo proizvajajo dizelski motorji, v električno energijo. Zaradi tega morajo generatorji imeti določeno obremenitev, da lahko pravilno delujejo. Delovanje generatorjev pri nizki obremenitvi ali brez nje ima lahko vrsto rezultatov, ki lahko povzročijo težave, od neučinkovitega delovanja do resnih poškodb ali celo popolne okvare.

dg nizi

Večinoma je dogovorjeno, da naj bi dizelski generatorji delovali pri minimalni obremenitvi 30 % največje zmogljivosti. To je absolutni minimum in daleč od idealnega - na splošno velja, da je obremenitev 60-75% največje zmogljivosti zaželena. Delovanju brez obremenitve, razen pri kratkih diagnostičnih vožnjah, kot je preverjanje pravilnega prostega teka, se je treba za vsako ceno izogibati. Negativni rezultati delovanja z nizko obremenitvijo ali brez obremenitve bodo naslednji:

1.  L ow valju

Ko generator deluje pri nizki obremenitvi, nizek tlak v cilindru povzroči slabo izgorevanje, kar zmanjša učinkovitost motorja. Slabo izgorevanje povzroča ciklično težavo – saj in nezgoreli ostanki goriva zamašijo že tako slabo tesnjene batne obroče, zaradi česar je težava nizkega tlaka še hujša.

2.  Nizka temperatura

Pri nizki obremenitvi se motorji ohladijo in delujejo pri temperaturi, ki ni zadostna za pravilno izgorevanje. To tudi povzroči, da gorivo le delno zgori. Poleg usedlin lahko to povzroči veliko emisij izpušnih plinov. Izpušni plini so znani beli dim, ki ga vidimo pri slabo delujočih dizelskih motorjih – dim, ki ima nevarno veliko emisij ogljikovodikov.

3.  Zasteklitev

To je pojav, ki je pogosto glavni krivec za poškodbe dizelskega motorja. Vroči plini iz zgorevanja uhajajo mimo batnih obročev in v trenutku sežgejo olje, ki maže stene cilindra. Rezultat je gladka, emajlirana glazura vzdolž sten cilindra, ki pokriva utore, ki so namenjeni zadrževanju mazalnega olja za cilindre in transportu v ohišje motorja in iz njega. Posledica tega je povečana obraba zaradi premajhnega mazanja in povečane porabe olja. Vendar pa to ni edini stranski učinek nizke obremenitve, ki povzroča to težavo.

4.  Nižja zmogljivost olja, večja poraba olja

Delovanje pri nizki obremenitvi povzroča opustošenje v sistemu za distribucijo olja v motorju na več načinov. Trde usedline ogljika, ki nastanejo kot posledica slabega izgorevanja, povzročajo poliranje izvrtine in uničijo sledi honanja (utore) za olje. Olje gori in poraba olja se poveča. Zaradi slabo tesnjenih batnih obročev neizgorelo gorivo onesnaži mazalno olje, prav tako kondenzirana voda in ostanki, ki povzročajo nabiranje uničujoče kisline.

5.  Povečano onesnaževanje

Omenjen je bil že bel dim, ki ga zaradi nizkih temperatur povzroča neizgorelo gorivo. Vendar to ni edino povečanje onesnaženja, ki ga povzroča delovanje z nizko obremenitvijo. Olje, ki uhaja mimo slabo tesnjenih batnih obročev v zgorevalno komoro, se zgori in povzroči značilen modri dim, črni dim pa je posledica poškodovanih injektorjev.

 

Obstaja tudi nekaj dodatnih težav, ki jih povzroča nizka obremenitev ali brez obremenitve, vključno s posebnostmi vsakega primera ali nizke ali brez obremenitve, ki bodo določile resnost vsake težave:

  • Povečan tlak v ohišju motorja.

  • Prekomerna obraba in puščanje olja v turbopolnilniku (če je prisoten).

  • Ogljikove usedline na številnih površinah, vključno z ventili, bati in izpušnim kolektorjem.

  • Izpušni sline motorja – črna oljnata tekočina, ki pušča iz izpušnega kolektorja.

  • Potreben je klic inženirja.

Nizka obremenitev ali brez obremenitve

Zgornje škodljive pojave imajo kumulativni učinek na generatorske agregate. Prvič, uporabniki bodo verjetno opazili nepojasnjene izgube moči in občasno slabo delovanje. In kmalu bodo komponente začele odpovedovati, kar bo povzročilo nenačrtovano vzdrževanje in povečan čas izpada. Na določeni točki postanejo zasteklitve in kopičenje ogljika tako ekstremne, da je popolno razbarvanje motorja, ponovno vrtanje valjev in strojna obdelava novih oznak honanja edina rešitev. Redno delovanje generatorjev z nizko ali brez obremenitve bo nedvomno povzročilo popolno okvaro generatorja.


Torej, kako preprečiti poškodbe pri teku pri nizki obremenitvi ali brez obremenitve? Zelo priporočljivo je, da se izogibate neprekinjenemu delovanju v načinu z nizko obremenitvijo ali brez obremenitve ali da zmanjšate tako uporabo na minimalna časovna obdobja. Tek z nizko obremenitvijo ali brez obremenitve nikoli ne sme presegati 15 minut. Za delovanje pri nizki obremenitvi se obrnite na svojega proizvajalca ali tehnike, ki vam bodo lahko svetovali glede vrednosti in trajanja varnega delovanja pri nizki obremenitvi. Generatorske agregate je treba enkrat letno obratovati več ur pri polni obremenitvi, da očistimo motor, z drugimi besedami, da odstranimo karbonizirane usedline olja v motorju in izpušnem sistemu. To lahko zahteva banko obremenitve. Obremenitev je treba v štirih urah delovanja povečati od nič do polne obremenitve.

Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)